News & blog

06 lokakuu 2015

PIETARSAAREN KONSERTTISARJA SYKSY 2015

konsertserien_ht2015_1

Pietarsaaren Konserttisarjan Syksy 2015 käynnistyy! Nykyisessä muodossaan konserttisarja aloittaa viidennen kautensa ja tavoitteena on tarjota Pietarsaaren ja Pietarsaaren-seudun yleisölle korkealaatuisia konsertteja ja elämyksiä.

Syksyn sarjaan mahtuu 10 erilaisia konsertteja – kamarimusiikkia, liedkonsertteja, orkesterikonsertteja, tangoa, jazzia ja myös joulukonsertti. Järjestäjät ovat Jakobstads Konsertsal, Pietarsaaren Sinfonietta, RUSK Kamarimusiikkia, Pietarsaaren Konserttiyhdistys ja Kamarikuoro Bel Canto. Osa konserteista tuotetaan yhteistyössä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Jazzoo r.f.-in kanssa.

Konserttisarja Avataan Schaumansalissa perjantaina 28.8 klo 19:00, ”Årstiderne”-nimisellä konsertilla. Konsertissa kuullaan tuore, musiikillinen näkökulma vuodenaikoihin. Asettamalla vastakkain yhden musiikinhistorian suosituimpien vuodenaikojen tulkinnan vastasävellettyjen pohjoismaisten vuodenaikojen kanssa, tutkitaan teosten välistä jännitekenttää sekä teosten merkitystä nykyaikaiselle, ympäristötietoiselle yleisölle. Kuuluessaan Tanskan, Norjan, Ruotsin ja Suomen musiikkipiirien parhaimmistoon, nämä viisi muusikkoa (Andreas Borregaard, harmonikka, Jon Mehus, viulu, Mikkel Sørensen, kitara,, Peter Friis Johansson, piano ja Julius Pyrhönen, kontrabasso) muodostavat yhdessä hyvin vahvan ja kunnianhimoisen yhtyeen. Lisätietoja konsertin oma tiedotteesta.

 

Liedkonsertti ”Vid en källa” kuullaan Schaumansalissa 11.9. klo 19:00. Tenori Niall Chorell ja pianisti Gustav Djupsjöbacka esittävät suomalaisten säveltäjien lauluja. Irlantilais-suomenruotsalainen tenori Niall Chorell on kotoisin Dublinista. Hän sai musiikillisen koulutuksensa Sibelius-Akatemiassa opettajinaan mm. Jorma Hynninen ja Tom Krause. Hän on täydentänyt opintojaan Lontoossa Janice Chapmanin johdolla ja Metropolitan-oopperan Jeffrey Goldbergin mestarikursseilla.Gustav Djupsjöbacka (s. 1950) opiskeli Sibelius-Akatemiassa Maija Helasvuon luokalla ja jatkoi opintojaan Prahassa Jan Panenkan sekä Wienissä Hilde Langer-Rühlin johdolla. Pianodiplomin hän suoritti Sibelius-Akatemiassa 1977 ja ensikonsertti oli 1978. Ominta aluettaan, liedin tulkintaa hän opiskeli Pentti Koskimiehen, Erik Werban ja Irwin Gagen kursseilla ja vuonna 1988 hänet valittiin Sibelius-Akatemian liedmusiikin lehtoriksi. Sen jälkeen hän on pitänyt runsaasti mestarikursseja useissa musiikkikorkeakouluissa Saksassa, Isobritanniassa, Ruotsissa, Venäjällä, USA:ssa ja Japanissa. Vuonna 2005 hän suoritti musiikin tohtorin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa aiheena Toivo Kuulan lauluja. Vuosina 2004-12 hän toimi Sibelius-Akatemian rehtorina

Neljä Vuodenaikaa – Kevätlintujen viserrys, kesän läkähdyttävä helle, syksyinen sadonkorjuu, talven jäinen kimallus – slovakialaislähtöinen barokkispesialisti Peter Spissky ja KPKO tarjoavat Antonio Vivaldin värikkäät musiikkikuvat yleisönsä kuultaviksi, Schaumansalissa perjantaina 18.9. klo 19:00. Vuosien varrella, orkesteri on usein työskennellyt eri ”leaderien” kanssa ja barokkimusiikilla on myös erikoislaatuinen asema orkesterimuusikoiden sydämissä. KPKO ei ole esittänyt Vivaldin neljä vuodenaikaa moneen vuoteen, joten tästä tulee rakas jälleen näkymö sekä yleisölle että orkesterille. Konsertissa esitetään myös muita Vivaldin teoksia. KPKO, joka työskentelee nyt ensimmäistä kerta Peter Spisskyn kanssa, vierailee Pietarsaaressa jokaisena kautena.

Kaipaus ja intohimo ovat suomalaisen tangon ydin. Tango-orkesteri Unton musiikki, jonka kuullaan Schaumansalissa 1.10. klo 19:00, pohjautuu vahvasti molempiin. Pianisti-sovittaja Timo Alakotilan luotsaamat virtuoosit nostavat suomitangon uusiin ulottuvuuksiin tuoreilla ja väkevillä tulkinnoillaan muun muassa Unto Monosen ja Toivo Kärjen ikivihreistä. Perinteisten tangojen rinnalla yhtyeen ohjelmistossa on mittava määrä uutta tangomusiikkia. Unton muusikkojen monipuoliset musiikilliset taustat, maailman-musiikista jazziin ja teatterimusiikista tango nuevoon, kuuluvat kokoonpanon soinnissa vaikutteiden rikkautena ja tulkinnan syvyytenä. Yhtyeen musiikki hengittää ja virtaa harvinaisen vapaasti. Konsertti on osa JMAP-festivaalia.

Liedmatinéa ”Untako vain” kuullaan Schaumansalissa sunnuntaina 25.10. klo 15:00. Mari Palo, sopraano, ja Tuula Hällström, pianisti, esittävät m.m. Sibeliuksen musiikkia.Sopraano Mari Palo on kotoisin kokkolan alueelta. Hänet on kuultu useammass oopperatuotannoissa – m.m. Kansallisoopperassa, Hämeenlinnan Oopperajuhlilla, Vaasan Oopperassa ja myös ulkomailla. N.s. viihdemusiikki on myös tuttua Marille ja on esiintynyt solistina m.m. Guardia Nueva-yhtyeen ja muiden viihdeorkesterien kanssa. Diplomipianisti Tuula Hällström on erikoistunut liediin ja kamarimusiikkiin. Hän konsertoi aktiivisesti useiden eri laulajien kanssa ja on haluttu pianisti laulukilpailuissa, oopperaproduktioissa ja laulun mestarikursseilla.

Kamarimusiikkifestivaali RUSK järjestetään tänä vuonna Pietarsaaressa kolmatta kertaa. Festivaalin ajankohtana on 17. – 21.11.2015. Vuoden teema on ”Liikkeet” ja ruotsalainen Jesper Nordin on kutsuttu festivaalin teemasäveltäjäksi. Nordin on tullut tunnetuksi ennakkoluulottomana säveltäjänä, jonka musiikissa löydämme aineksia ja syvälle luotaavia ajatuksenkulkuja, joihin on ammennettu inspiraatiota sekä elektronisesta musiikista että perinteisestä klassisesta musiikkiperinteestä. Festivaalin taiteellisina johtajina toimivat klarinetisti Christoffer Sundqvist ja säveltäjä Sebastian Fagerlund.

Vuoden vierailevan säveltäjän, Jesper Nordinin musiikkia on kuvailtu voimakkaasti emotionaaliseksi, ruotsalaisen kansanmusiikin, rockin ja improvisoinnin vaikutteilla maustettuna. Vuoden muita vieraita ovat monipuolinen kitaravirtuoosi Markus ”Marzi” Nyman, trumpettikuningas Jouko Harjanne, kansainvälisesti tunnetut viulistit Geneviève Laurenceau ja Hugo Ticciati sekä Jeppiksen oma lauluntekijä ja laulutaiteilija Fredrik ”Feki” Furu. Tuttuja artisteja aikaisemmilta festivaaleilta ovat mm. käyrätorvitaiteilija Hervé Joulain ja kontrabasisti Niek de Groot.

Seuraavat RUSK-konsertit sisältyvät syksyn konserttisarjaan: Avajaiskonsertti 18.11. klo 19:00, ”Alleged Dances” 19.11. klo 19:00, ”RUSK goes O’Leary’s 19.11. klo 22:00 sekä päätöskonsertti ”Rituals 2” 21.11. klo 19:00.

Syksyn konserttisarja päättyy joulukonserttiin Pedersören Kirkossa 20.12 klo 19.00. Kamarikuoro Bel Canto esiintyy Dan Lönnqvistin johdolla. Vieraina kuullaan Yrkeshögskolan Novia barockiorkesteri Barock Ostrobothnian joka esittää myös muutamia instrumentaaliteoksia.