Schaumanhall Digital Live – Den unge Zlatan

25 February 2016

Schaumanhall Digital Live – Den unge Zlatan

ATTN! This event has already passed.

Schaumanhall Digital Live – Den unge Zlatan

20.03.2016
14:00 – 15:00

Schauman Hall

5 €Buy tickets now!

Jakobstads Konsertsal

Filmen om hur Zlatan från Rosengård blev “Ibra” med hela världen!

Fredrik och Magnus Gerttens kommande Zlatan-dokumentär är berättelsen om Zlatan Ibrahimovic innan han blev “Ibra” med en hel värld. En kaxig supertalang från Rosengård: lika karismatisk som briljant men med en vrede inom sig ständigt på gränsen att explodera ute på planen. Det är också historien om en ung pojke under konstant press från sin omgivning, som helt ensam lämnade Sverige för slå sig in i fotbollens finrum. En stenhård kamp både på och utanför planen.

Zlatan Ibrahimovic är Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna. Historien om Rosengårdsgrabben är en framgångssaga utan motstycke i svensk idrottshistoria. Men resan från Malmö till världens strålkastarljus var allt annat än spikrak. Här får vi följa Ibrahimovic från tiden som uppkäftig begåvning i Malmö FF, via åren i Ajax, tills han värvades till Juventus och slog igenom på den absolut största fotbollsscenen.

Filmarna Fredrik och Magnus Gertten följde Zlatan under två års tid i Malmö FF, under den uppmärksammade övergången till Ajax och hans första tid i Holland. Detta tillsammans med nyfilmade intervjuer med medspelare, motspelare, tränare och andra som stod Ibrahimovic nära, har resulterat i ett närgånget och personligt porträtt.
– När vi först mötte Zlatan träffade vi en ung, öppen fotbollsspelare som gick rakt genom rutan och vi förälskade oss i hans direkthet. Han har en ärlighet och öppenhet som genom åren också har gett honom fiender, säger Fredrik Gertten.
– Zlatan är en person som väcker känslor. Han är en särling som går sin egen väg. Det blir onekligen fascinerande när en sådan talang och person ska inordnas i den grå lagfotbollen, säger Magnus Gertten.

Berömda fotbollsspelare och tränare som Marco van Basten, Ronald Koeman, Fabio Capello, Leo Beenhakker, Mido och Andy van der Meyde intervjuas i filmen och berättar om fotbollsspelaren och människan Zlatan Ibrahimovic. Men också andra, inte lika kända, personer som funnits i Zlatans närhet under åren får ge sin bild av stjärnan och hans liv.

2001 gjorde Magnus gertten, Fredrik Gertten och Stefan Berg kultklassikern Blådårar 2 –Vägen tillbaka. Filmen skildrade Malmö FF:s degradering från Allsvenskan och det efterföljande året i Superettan som slutade med att laget tog steget upp i högsta serien igen. Dokumentären Blådårar 2 följde en rad personer runt Malmö FF och en av dem var Zlatan Ibrahimovic – en ung talang på randen av sitt genombrott i MFF. Bröderna Gertten filmade otaliga timmar med Zlatan men bara en liten bråkdel användes i Blådårar 2.
– Ingen hade i princip skrivit om Zlatan när vi började filma honom i MFF. Jag minns att vi redan då tänkte att nu befinner vi oss i ögonblicket då en stjärna tänds. Det är bara att tacka och ta emot att vi befann oss på rätt plats vid rätt tillfälle, säger Magnus Gertten.

Efter Blådårar-filmerna gick Magnus och Fredrik Gertten vidare med egna projekt. Magnus Gertten har bland annat gjort publiksuccén Tusen bitar och hyllade Every Face has a Name och Fredrik Gertten står bakom de omtalade politiska dokumentärerna Bananas!*, Big Boys Gone Bananas!*och Bikes vs Cars.
Brödraparet har hela tiden vetat att de har en film de måste göra. I många år har de suttit på en filmskatt med material och intervjuer med Sveriges största superstjärna under hans mest formativa och spännande år.
– När vi nu bestämde oss för att göra filmen och gick tillbaka till materialet hittade vi scener och ögonblick vi inte visste vi hade. Det var inte bara den rolige oneliner-Zlatan vi hittade utan även mörkare sidor, säger Fredrik Gertten.
I filmen skildras också Zlatans utveckling och konsekvenserna av den moderna fotbollens kravbild och slutenhet.
– Vi börjar filmen med den öppne Zlatan och slutar med den stängde som låser dörrarna där vi inte kommer åt honom längre, säger Magnus Gertten och fortsätter:
– Zlatan är på många sätt en gåta, trots att han länge varit Sveriges mest omskrivna person. Men under de här åren som vi följde honom, precis före det stora genombrottet, fick man en rad pusselbitar till vem han verkligen är.

Zlatan Ibrahimovic är en förebild för en hel generation ungdomar och en superstjärna som i grunden förändrat synen på svensk fotboll. Han har vunnit ligan i alla utländska klubbar han representerat. Han är spelaren som gjort flest mål i det svenska landslaget. Han har till och med en religion uppkallad efter sig – Zlatanism.
Nu är den här, filmen om hur Zlatan från Rosengård blev “Ibra” med hela världen!

Filmen är 99 minuter.

20.3 Den unge Zlatan2