Concerto per Due

29 elokuu 2018

Concerto per Due


HUOM! Tapahtuman päivämäärä on jo vanhentunut.

Concerto per Due

17.10.2018
19:00 –

Schaumansali

10/20 euro +exp. avg. / toim. maksu €

Jakobstads Sinfonietta/Pietarsaaren Sinfonietta

CONCERTO PER DUE
Musiikkia kahdelle cembalolle

L. Couperin – F. Couperin – A.-L. Couperin – Mozart – J. S. Bach

Cembalistit Petteri Pitko ja Marianna Henriksson esittävät konsertissa harvemmin kuultua musiikkia kahdelle cembalolle. Konsertin alkupuoli on omistettu ranskalaiselle Couperinien säveltäjäsuvulle, jonka jäsenet pitivät hallussaan monia merkittäviä muusikonvirkoja 1600- ja 1700-luvuilla. Louis Couperin työskenteli St. Gervais’n kirkon urkurina Pariisissa. Hänen veljenpoikansa François, lisänimeltään “Le Grand” (suuri), peri samaisen urkurinpaikan ja nousi myöhemmin Aurinkokuninkaan hovicembalistiksi. Armand-Louis taas nousi serkkunsa François’n seuraajaksi St. Gervais’n urkurina. Kolmen Couperinin sävellykset antavat hyvän kuvan siitä valtavasta tyylillisestä muutoksesta, joka ranskalaisessa musiikissa tapahtui 1600-luvun puolivälistä vallankumousta edeltäviin vuosiin.

Konsertin toisella puoliskolla kuullaan musiikkia kahden muun merkittävän muusikkosuvun jäseneltä, Wolfgang Amadeus Mozartilta ja Johann Sebastian Bachilta. 1700-luvun jälkipuoliskon klassismin selkeys ja toisaalta barokista kumpuava polyfonian perintö ovat selkeästi kuultavissa Mozartin f-molli-fantasiassa. Bachin C-duuri-konsertto kahdelle cembalolle taas on barokin elämäniloista soinnin juhlaa parhaimmillaan.

Kesto: 2 t (sis. väliajan)

Petteri Pitko konsertoi aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona sekä soittaa Suomalaisessa barokkiorkesterissa (FiBO), jonka taiteellisena johtajana hän on työskennellyt vuoden 2018 alusta. Hän toimii myös vanhan musiikin lehtorina NOVIA-ammattikorkeakoulussa Pietarsaaressa.

Petteri Pitko on esiintynyt Tapiola Sinfoniettan ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina sekä kamarimuusikkona lukuisilla musiikkijuhlilla Suomessa, eri puolilla Eurooppaa, Kanarian saarilla, Kiinassa ja Etelä-Koreassa. Orkesterimuusikkona hän on työskennellyt Berliinin filharmonikkojen, Akademie für Alte Musik Berlinin, Zürichin kamariorkesterin, Stavangerin sinfoniaorkesterin, Ensemble Resonanzin, Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Tampere Filharmonian kanssa

Marianna Henriksson on kansainvälisesti esiintyvä cembalisti, joka toimii Suomessa ja Euroopassa useiden orkesterien ja yhtyeiden jäsenenä sekä solistina. Hän on esiintynyt muun muassa Helsingin barokkiorkesterin, Suomalaisen barokkiorkesterin, ranskalaisen Les Ambassadeursin sekä italialaisen Il suonar parlante -orkesterin riveissä. Henriksson on aktiivinen monitaiteisella kentällä. Hänen johtamansa Monteverdin Maria-vesper sai hiljattain ensi-iltansa Helsingin barokkiorkesterin ja Uuden tanssin keskus Zodiakin yhteistuotantona. Henriksson tekee tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemiaan 1600-luvun alun italialaisesta musiikista. Hänen debyyttisoololevynsä Frammenti del discorso amoroso ilmestyi huhtikuussa 2018.