News & blog

17 kesäkuu 2014

Pietarsaaren konserttisarja syksy 2014

Pietarsaaren Konserttisarja Syksy 2014 koostuu kahdeksasta korkealuokkaisesta konsertista. Syksyn konserttisarjaan, joka sisältää sekä jazzia että musikaalia ja klassista musiikkia, mahtuu kaikkea Olli Mustosen resitaalikonsertista isompaan orkesterin ja bigbandin väliseen yhteistuotantoon saakka. Syksyn konserttisarjan järjestäjät ovat Jakobstads Konsertsal Ab, Pietarsaaren Sinfonietta, Pietarsaaren Konserttiyhdistys ja Jazzoo r.y. Osa konserteista järjestetään yhteistyössä kamarimusiikkifestivaali RUSKin, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Åbo Svenska Teaterin kanssa.

Pietarsaaren Konserttisarja Syksy 2014 avataan keskiviikkona 10.9, jolloin Riku Niemi 444 konsertti kuullaan Schaumansalissa. Monipuolisuudestaan tunnettu Riku Niemi on suomalainen kapellimestari, säveltäjä, sovittaja, tuottaja ja viihdyttäjä. Hän on ollut kamariorkesteri Avanti!:n toiminnassa mukana vuodesta 1988 ja on ollut Toimii!-yhtyeen jäsen vuodesta 1989. Vuodesta 2005 lähtien Niemi on johtanut perustamaansa Riku Niemi Orchestraa. Niemi on levyttänyt paljon, hyvinkin erityyppisten artistien kanssa. Konserttiin Schaumansalissa osallistuvat Risto Salmi, klarinetti ja saksofonit, Timo Seppänen, kitara ja Mitja Tuurala, kontrabasso.

Kapellimestari Riku Niemen massiivinen viihdeorkesteri on iltalomilla ja taiteellinen vapaus käytetään hyväksi musiikillispainotteisessa pienoisspektaakkelissa. Tosikoita kehotetaan olemaan saapumatta paikalle. Riku Niemi 444 on nelihenkinen kokoonpano, joka taipuu moneen. Yhtyeen ohjelmisto on yllättävä ja värikäs yhdistelmä rytmimusiikin suosikkikappaleita useammalta vuosisadalta. Yhteinen nimittäjä löytyy armottomasta svengistä ja avoimesta grooven palvonnasta. Konsertissa Niemen erikoisnumerot, esimerkiksi erilaiset lyömäsoitinsoolot sidotuin silmin, lomittuvat muuhun ohjelmistoon.

Perjantaina 12.9 kuullaan Olli Mustosen resitaalikonsertti Schaumansalissa. Olli Mustonen on suomalainen pianisti, kapellimestari ja säveltäjä. Hän on perustanut Helsingin Festivaaliorkesterin, jonka taiteellinen johtaja ja kapellimestari hän on ollut. Mustonen on ollut myös Tapiola Sinfoniettan toinen kapellimestari. Solistina Mustonen on konsertoinut monien tunnettujen orkesterien kanssa maailmalla, ja hän on kansainvälisesti tunnettu virtuoosisesta pianosoitostaan. Konsertin järjestäjä on Pietarsaaren Sinfonietta.

Perjantaina 19.9 Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri konsertoi Schaumansalissa viulisti Malin Bromanin johdolla. Jousien juhlaa nimisessä konsertissa kuullaan Veressin Neljä transilvanialaista tanssia jousiorkesterille, Haydnin Viulukonsertto A, Hob VIIa:3, R. Straussin Sekstetto oopperasta Capriccio ja Dvořákin Serenadi jousille E, op. 22. Konsertin järjestäjä on Pietarsaaren Sinfonietta yhteistyössä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa.

Malin Broman on viulisti Ruotsista. Hän on Sveriges Radios Symfoniorkester:in konserttimestari sekä Kungsbacka Piano Trion ja The Nash Ensemble of Londonin jäsen. Broman toimii usein violinsoittajana, solistina ja kamarimuusikkona. Hän opettaa Guildhall School of Music and Drama-koulussa Lontoossa, ja hän on ennen opettanut Göteborgs Universitetin Högskolan för scen och musik-koulussa.
Juha Kangas perusti Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin vuonna 1972 ja hän toimi sen taiteellisena johtajana vuoden 2008 loppuun saakka. Orkesteri on toiminut ammattiorkesterina vuodesta 1989. Sen yhtenäinen sointi ja dynaaminen iskukyky ovat pitkäaikaisen yhteistyön tulosta ja ohjelmisto kattaa musiikin aikakaudet barokista nykyaikaan. Sakari Oramo aloitti Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin taiteellisena johtajana syksyllä 2013.

Länkar-Linkkejä-Links konsertti järjestetään Schaumansalissa perjantaina 3.10. Konsertissa kanta-esitetään Jukka Linkolalta tilattu teos. Solistina esiintyy klarinetisti Christoffer Sundqvist, mukana ovat myös Pietarsaaren Sinfonietta ja Bothnia Rhythm Orchestra (BRO). Pietarsaaren Sinfoniettan järjestämä konsertti on osa JMAP-festivaalia.

Bothnia Rhythm Orchestra, lyhennettynä BRO, on Ruotsin ja Suomen parhaimmistoon kuuluvista muusikoista koostuva ammattimainen rytmimusiikkiorkesteri, jonka pääasiallisena toiminta-alueena on Pohjanmaa ja Västerbotten (Ruotsi). BRO:n ainutlaatuisuus perustuu sen työskentelytapaan jolle on leimallista rajat ylittävä yhteistyö ja kunkin musiikkituotannon tarpeiden mukaan räätälöity kokoonpano. BRO:n tavoitteena on olla ammattimaisen musiikkielämän uudistaja ja parantaa rytmimusiikin taiteellista asemaa Ruotsin ja Suomen alueella. Orkesteri toimii myös inspiraation lähteenä ja moottorina Ruotsin ja Suomen musiikkielämälle.

Pietarsaaren Sinfonietta koostuu Pietarsaaren musiikkitalon opettajista ja toimii opiskelijoiden koulutusorkesterina. Sinfonietta tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden soittaa yhdessä kokeneiden ammattimuusikoiden kanssa vaihtelevissa työympäristöissä. Musiikkitalon kolmen eri koulutusohjelman opiskelijat saavat suurimman osan orkesteri- ja yhtyesoittokokemuksestaan Sinfoniettan toiminnan kautta erilaisten orkesteri- ja kamarimusiikkiproduktioiden muodossa. Pietarsaaren Sinfonietta on joustava kokoonpano, joka pyrkii toiminnallaan vakiinnuttamaan itsensä osaksi pohjalaisten kulttuuriarkipäivää.

Israelilainen kitaristi ja säveltäjä Ori Dakari asuu nykyään New York:issa, USA. Vain muutaman vuoden sisällä Dakari on soittanut monilla festivaalilla eri puolella maailmaa ryhmänsä kanssa. Hänen sävellyksiin ja improvisaatioihin yhdistyvät hänen syvä rakkaus jazz-perinteeseen ja hänen vahva yhteys Israelilaisen musiikin soundiin. Kaikki tämä luo ainutlaatuisen soundin ja erityisen musiikkityylin. Konserttiin O’Learyssä 30.10 osallistuu Uri Gurvich (alttosaksofoni), Pascal Niggenkemper (basso) ja Ronen Itzik (rummut). Konsertin järjestäjä on Jazzoo r.y.

Kamarimusiikkifestivaali RUSK järjestetään 26.-29.11. Avajaiskonsertissa, joka pidetään Schaumansalissa 26.11, kuullaan m.m. Islantilaisen säveltäjän Daniel Bjarnasonin (vuoden teemasäveltäjä), Messiaenin, Schrekerin ja Straussin musiikkia. Konsertissa esiintyvät Christoffer Sundqvist, klarinetti, Hervé Joulain, käyrätorvi, Pekka Kuusisto, viulu, Cecilia Zilliacus, viulu, Senja Rummukainen, sello, Bram van Sambeek, fagotti, Niek de Groot, kontrabasso, ja Oliver Triendl, piano. Konsertin järjestää Pietarsaaren Sinfonietta ja RUSK.

Pietarsaaren Konserttiyhdistys täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Syntymäpäivää juhlitaan Distant Light-nimisellä konsertilla Schaumansalissa lauantaina 29.11. Solisteina esiintyvät Pekka Kuusisto, viulu, ja Senja Rummukainen, sello. Pietarsaaren Sinfoniettaa johtaa Anna-Maria Helsing. Konsertti on osa kamarimusiikkifestivaali RUSKia. Järjestäjä on Pietarsaaren Konserttiyhdistys yhteistyössä RUSKin ja Pietarsaaren Sinfoniettan kanssa.

Pekka Kuusisto on yksi Suomen tunnetuimmista viulisteista. Hän on toiminut monien orkesterien solistina ja samanaikaisesti myös kapellimestarina. Tyypillistä Kuusistolle on genrerajojen ylittäminen ja hän on yhtä kotonaan viulukonserttojen solistina kuin esimerkiksi elektronisen musiikin parissa. Kuusiston musiikillinen kiinnostus löytyy sekä klassisesta ohjelmistosta, kansanmusiikista että jazzmusiikista. Kuusisto on voittanut Jean Sibeliuksen viulukilpailun sekä Kuopion viulukilpailun.

Senja Rummukainen on suomalainen sellisti joka voitti Turun sellokilpailun vuonna 2014. Sebastian Fagerlund kutsui hänet RUSK-festivaalille heti tämän voiton jälkeen. Rummukainen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa (ensin nuoriso-osastolla, myöhemmin solisti-osastolla) ja osallistunut mestarikursseihin. Hän on myös opiskellut kamarimusiikkia ja toimii aktiivisesti kamarimuusikkona.

Viulisti ja kapellimestari Anna-Maria Helsing on johtanut kaikkia tärkeimpiä suomalaisia orkestereita ja monia ulkomaalaisia orkestereita. Helsing on myös toiminut oopperakapellimestarina. Hän on ollut Pietarsaaren Sinfoniettan, Wegeliuksen Kamarijousien ja Oulun kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja.

Syksyn konserttisarja päättyy 18.12 pidettävään Joulukonsertti ilman rajoja nimiseen konserttiin. Mukana ovat Anna-Maria Hallgarn, Alexander Lycke ja Sören Lillkung. Solistivieraana kuullaan Annika Mylläriä. Musiikista vastaavat kuusihenkilöinen orkesteri Ralf Nyqvistin johdolla. Konsertissa tarjotaan joulusuosikkeja, kaikkea oopperasta jazziin ja musikaaliklassikkoihin. Hallgarn, Lycke ja Lillkung ovat työskennelleet yhdessä tuotannoissa kuten Les Misérables, Next to Normal ja Jesus Christ Superstar. Nyt nämä kollegat päättivät yhdessä luoda joulukonsertin jossa kunnianhimo, ilo, rajoja ylittävä ja maantieteellisesti ennakoluuloton musiikki voisi kohdata yhden jos toisenkin enkelin. Konsertin järjestäjä on Jakobstads Konsertsal yhteistyössä Åbo Svenska Teater:in kanssa.

Anna-Maria Hallgarn, Ruotsi
Yksi Ruotsin johtavista musikaaliartisteista jolla on ollut päärooli musikaaleissa Jesus Christ Superstar, Carmencita Rockefeller ja Hair. Suomessa Anna-Maria on laulanut pääroolin Next to Normal:issa ja laulanut roolin Maria Magdalenana Jesus Christ Superstarissa. Hallgarn pitää erityylisiä konsertteja, hänellä on erityinen rakkaus jazzmusiikkiin. Hallgarn on vuoden 2014 Annaliisa Ericssons stipendiaatti.

Alexander Lycke, Ruotsi
Lycke on yksi Ruotsin parhaista musikaalilaulajista. Hän on työskennellyt Saksassa, Englannissa ja Eestissä ja tehnyt päärooleja musikaaleissa kuten Miss Saigon, Les Misérables, Sugar ja Jesus Christ Superstar. Tukholmassa Lycke teki viime kaudella roolin lääkärinä Next to Normalissa. Suomessa hän on laulanut Jean Valjean-roolin Les Misérablesissa (2010-2012) ja Jeesuksen roolin Jesus Christ Superstarissa (2014). Alexander laulaa myös rockbändi Astrakanissa, joka on juuri julkaissut uuden mahtavan CD:n.

Sören Lillkung, Suomi
Oopera- ja musikaaliartisti joka on tehnyt päärooleja oopperoissa kuten Figaron Häät, Döbeln, Carmen ja Taikahuilu Kokkolan Ooperan kanssa kapellimestari Sakari Oramon johdolla, Lännen tyttö ja Klinghoffer Suomen Kansallisoopperassa ja musikaaleja kuten Mahagonny, Sugar ja Next to Normal Wasa Teaterissa (2000,2001 ja 2013), Les Misérables, Miss Saigon ja Kaunotar ja hirviö Helsingin Kaupunginteatterissa (1999-2008), Evita ja Les Misérables Åbo Svenska Teaterissa (2008-2012) ja Les Misérables Tampereen Teatterissa (2013-2014). Sören Lillkung toimii myös kuoronjohtajana, laulupedagogina ja koulutusjohtajana.

Lisätietoja:

Anna Madsen
Markkinointiassistentti
Jakobstads Konsertsal AB
anna.madsen@schaumanhall.fi