News & blog

17 juni 2014

Jakobstads konsertserie hösten 2014

Höstens upplaga av Jakobstads Konsertserie utgörs av åtta högklassiga konserter som inrymmer allt från jazz och musikalklassiker till klassisk musik. Programmet utgörs av allt från en recitalkonsert med Olli Mustonen till större samproduktioner för orkester och Bigband. Arrangörer för höstens konsertserie är Jakobstads Konsertsal, Jakobstads Sinfonietta, Konsertföreningen i Jakobstad samt Jazzoo r.f. En del av konserterna produceras i samarbete med kammarmusikfestivalen RUSK, Mellersta Österbottens Kammarorkester och Åbo Svenska Teater.

Höstens konsertserie inleds onsdagen den 10 september, då Riku Niemi 444 intar Schaumansalens scen. Kapellmästaren, tonsättaren, arrangören, producenten och underhållaren Riku Niemi är känd för sin mångsidighet. Niemi har varit med i kammarorkestern Avanti!:s verksamhet sedan 1988 och sedan 2005 har Niemi lett Riku Niemi Orchestra som han själv grundade. Riku Niemi har gjort många inspelningar med olika typer av artister. I konserten i Schaumansalen medverkar även Risto Salm, Timo Seppänen och Mitja Tuurala.

Kapellmästare Riku Niemis underhållningsorkester har kvällspermission så den konstnärliga friheten utnyttjas till max i ett musikbetonat minispektakel. Allvarsamma personer uppmanas att hålla sig hemma! Riku Niemi 444 utgörs av fyra mångsidiga musiker. Gruppens repertoar är en överraskande och färgstark kombination av rytmmusikaliska favoriter från flera århundraden. Den gemensamma nämnaren är häsynslös sväng och en dyrkan av groove. Vid konserten smälter Niemis specialnummer, som då han med förbundna ögon framför slagverkssolon, samman med den övriga repertoaren. Riku Niemi 444 består av Riku Niemi, nödvändiga objekt och instrument, Risto Salmi, klarinett ja saxofon, Timo Seppänen, gitarr och Mitja Tuurala, kontrabas. Konserten arrangeras av Jakobstads Konsertsal.

Fredagen den 12.9 ger Olli Mustonen en recitalkonsert i Schaumansalen. Mustonen är en finländsk pianist, kapellmästare och tonsättare. Han är grundare av och konstnärlig ledare för Helsingin Festivaaliorkesteri samt Tapiola Sinfoniettas andra kapellmästare. Som solist har Mustonen framträtt med de flesta av världens ledande orkestrar och han är internationellt känd för sitt virtuosa pianospel. Konserten arrangeras av Jakobstads Sinfonietta.

Fredagen den 19.9 ger Mellersta Österbottens Kammarorkester, under ledning av violinisten Malin Broman, en konsert i Schaumansalen. Under konserten med namnet Mästerligt för stråkar framförs Veress Fyra transsylvanska danser för stråkorkester, Haydns Violinkonsert A, Hob VIIa:3, R. Strauss Sextett ur operan Capriccio samt Dvořáks Serenad för stråkar E, op. 22. Konserten arrangeras av Jakobstads Sinfonietta i samarbete med Mellersta Österbottens Kammarorkester.

Violinisten Malin Broman (Sverige) är konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester samt medlem av Kungsbacka Piano Trio och The Nash Ensemble of London. Broman är en flitigt anlitad violinist, både som solist och som kammarmusiker. Hon undervisar vid Guildhall School of Music and Drama i London och har tidigare undervisat vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Mellersta Österbottens Kammarorkester grundades av Juha Kangas 1972 och har fungerat som en professionell orkester sedan 1989. Kangas fungerade som orkesterns konstnärliga ledare fram till 2008, medan Sakari Oramo började som konstnärlig ledare hösten 2013. Orkesterns homogena klang och dynamiska slagkraft är resultat av ett långvarigt samarbete. Orkesterns repertoar spänner över alla musikhistoriska epoker från barock till nutid.

Fredagen den 3.10 ges konserten Länkar-Linkkejä-Links i Schaumansalen. Vid konserten uruppförs ett beställningsverk av Jukka Linkola. Som solist hörs klarinettisten Christoffer Sundqvist. Medverkar gör även Jakobstads Sinfonietta och Bothnia Rhythm Orchestra (BRO). Konserten som arrangeras av Jakobstads Sinfonietta är en del av JMAP-festivalen.

Bothnia Rhythm Orchestra, BRO, är en professionell rytmorkester som består av några av de absolut bästa musikerna från Sverige och Finland. Orkesterns huvudsakliga verksamhetsområde är Öster- och Västerbotten. BRO är unik i sin företeelse med sitt gränsöverskridande samarbete och sitt arbetssätt där orkestern skräddarsys efter produktionens behov. BRO:s vision är att vara en förnyare på den professionella musikscenen som bidrar till att höja den konstnärliga statusen för rytmmusiken i hela Sverige och Finland. Orkestern är en inspirationskälla och motor för musiklivet i Sverige och Finland.

Jakobstads Sinfonietta består av lärare i Musikhuset i Jakobstad och fungerar som utbildningsorkester för Musikhusets studerande. Studerande vid Musikhusets tre olika utbildningar får en stor del av sin orkester- och ensemblepraktik via Sinfoniettans verksamhet i form av olika orkester- och kammarmusikproduktioner. Via Sinfoniettan får studerande möjlighet att spela tillsammans med erfarna, professionella musiker i varierande sammanhang. Sinfoniettan är en flexibel enhet, som med sin verksamhet strävar efter att etablera sig som en del av den österbottniska kulturvardagen.

Gitarristen och komposititören Ori Dakari härstammar från Israel men är numera bosatt i New York, USA. Inom loppet av några få år har Dakari spelat på många festivaler världen över med sin grupp. Hans kompositioner och improvisationer kombinerar bland annat hans djupa kärlek för jazztraditionen och hans starka koppling till soundet i israelisk musik. Allt detta skapar ett unikt sound och en speciell musikalisk stil. I konserten vid O’Learys den 30.10 medverkar Uri Gurvich på altsaxofon, Pascal Niggenkemper på bas och Ronen Itzik på trummor. Konserten arrangeras av Jazzoo r.f.

Kammarmusikfestivalen RUSK går av stapeln 26-29.11. I Öppningskonserten, som ges i Schaumansalen den 26.11 kl. 19, hörs musik av bl.a. den isländska kompositören Daniel Bjarnason (årets temakompositör), Messiaen, Schreker och Strauss. Bland artisterna hörs Christoffer Sundqvist, klarinett, Hervé Joulain, horn, Pekka Kuusisto, violin, Cecilia Zilliacus, violin, Senja Rummukainen, cello, Bram van Sambeek, fagott, Niek de Groot, kontrabas och Oliver Triendl, piano. Konserten arrangeras av Jakobstads Sinfonietta och RUSK.

Konsertföreningen i Jakobstad firar 50 år i höst. Med anledning av detta ges konserten Distant Light – Konsertföreningen i Jakobstad 50 år i Schaumansalen lördagen den 29.11. Som solister hörs Pekka Kuusisto, violin, och Senja Rummukainen, cello. Jakobstads Sinfonietta leds av dirigent Anna-Maria Helsing. Konserten är en del av kammarmusikfestivalen RUSK och arrangeras av Konsertföreningen i samarbete med RUSK och Jakobstads Sinfonietta.

Pekka Kuusisto är en av Finland mest kända violinister. Han har fungerat som solist många orkestrar och samtidigt också som kapellmästare. Typiskt för Kuusisto är överskridandet av genregränser och han känner sig lika hemma som solist i violinkonserter som med till exempel elektronisk musik. Kuusisto intresserar sig såväl för den klassiska repertoaren, som för folkmusik och jazz.

Finländska Senja Rummukainen vann cellotävlingen i Åbo 2014 varpå hon av Sebastian Fagerlund omedelbart inbjöds till att medverka i årets RUSK-festival. Rummukainen har bedrivit studier vid Sibelius-Akademin (först ungdomsavdelningen, senare solistiska avdelningen) och deltagit i mästarkurser. Hon studerar och spelar aktivt kammarmusik.

Violinisten och dirigenten Anna-Maria Helsing har dirigerat alla ledande finländska orkestrar och även flera utländska orkestrar. Helsing har även verkat som operadirigent. Hon har varit konstnärlig ledare för Jakobstads Sinfonietta, Wegelius Kammarstråkar och Uleåborgs stadsorkester.

Höstens konsertserie avslutas den 18.12 med konserten En gränslös julkonsert, med Anna-Maria Hallgarn. Alexander Lycke och Sören Lillkung. Som gästsolist hörs Annika Mylläri och för musiken står en sexmannaorkerster som leds av kapellmästare Ralf Nyqvist. Konserten kommer att bjuda på julfavoriter – allt från opera, visa och jazz till musikalklassiker. Hallgarn, Lycke och Lillkung har tidigare jobbat tillsammans i bl.a. Les Misérables, Next to Normal och Jesus Christ Superstar. Nu bestämde sig dessa scenkolleger för att tillsammans skapa en julkonsert där ambition, glädje och gränsöverskridande musikalisk samt geografisk fördomsfrihet kunde möta en och annan ängel! Konserten arrangeras av Jakobstads Konsertsal i samarbete med Åbo Svenska Teater.

Anna-Maria Hallgarn, Sverige
En av Sveriges ledande musikalartister som gjort huvudroller i musikalerna Jesus Christ Superstar (mot Ola Salo som Jesus) på Cirkus, Carmencita Rockefeller på Göteborgsoperan och Malmö Opera, Hair på flera teatrar mm. I Finland har Anna-Maria sjungit huvudrollen i Next to Normal på Wasa Teater (2013) samt rollen som Maria Magdalena i Jesus Christ Superstar på Åbo Svenska Teater (2014). Hallgarn ger konserter av olika slag gärna med en viss förkärlek för jazzmusik. Hallgarn är årets Annalisa Ericson-stipendiat.

Alexander Lycke, Sverige
Lycke är en av Sveriges mest framstående musikalsångare för närvarande. Han har verkat i Tyskland, England och Estland och sjungit huvudroller i musikaler som Miss Saigon, Les Misérables, Sugar och Jesus Christ Superstar. På Stockholms Stadsteater medverkade Lycke senaste säsong som läkaren i Next to Normal. I Finland har han sjungit huvudroller som Jean Valjean i Les Misérables (2010-2012) samt Jesus i Jesus Christ Superstar (2014). Alexander sjunger även i rockbandet Astrakan som just utkommit med en ny, fantastisk CD.

Sören Lillkung, Finland
Opera- och musikalsångare som sjungit huvudroller i operor som Figaros bröllop, Döbeln, Läderlappen, Carmen och Trollflöjten med Kokkola Opera (2006-2012) under ledning av kapellmästaren Sakari Oramo, Flickan från Vilda Västern, Röd Hamn och Klinghoffer på Finlands Nationalopera (2002-2004) samt musikaler som Mahagonny, Sugar och Next to Normal på Wasa Teater (2000,2001 och 2013), Les Misérables, Miss Saigon och Skönheten och Odjuret på Helsingfors Stadsteater (1999-2008), Evita och Les Misérables på Åbo Svenska Teater (2008-2012) samt Les Misérables på Tampereen Teatteri (2013-2014). Verkar även som körledare, sångpedagog och utbildningsledare.

Mera information:

Anna Madsen
Marknadsföringsassistent
Jakobstads Konsertsal AB

anna.madsen@schaumanhall.fi