Festivaler

Under året ordnas ett flertal festivaler i Campus Allegro och Schaumansalen.

Allegro Spring

Se hela programmet här


Kammarmusik i Jakobstad

November
Rusk är en musikfestival som årligen arrangeras i Jakobstad och där högklassig kammarmusik kombineras med olika konstformer. Huvudsaklig samlingsplats är Schaumansalen som finns i stadens absoluta centrum men evenemangen söker sig också vidare ut i den omkringliggande närmiljön.

Festivalen grundades år 2013 av klarinettisten Christoffer Sundqvist och tonsättaren Sebastian Fagerlund som båda fungerade som festivalens konstnärliga ledare under åren 2013-2019. Från om med 2020 verkar dirigenten Anna-Maria Helsing som konstnärlig ledare för Rusk Kammarmusik i Jakobstad.

Under en veckas tid bjuder man på konserter där finländska och utländska musiker presenterar både klassiska och mer sällsynta eller nykomponerade kammarmusikverk. Målsättningen är att Rusk återspeglar samtiden med all dess variationsrikedom och utmaningar. Den är en smältugn där kreativiteten får flöda i exotiska sammanhang under den mörkaste och ruskigaste tiden på året.

Läs mer…

Runebergsveckan

 

Runebergsveckan

Februari
Runebergsveckan, stadens kulturvecka, ordnas årligen kring Runebergsdagen den 5 februari. Runebergsveckan ordnas till Jakobstadsfödde J.L Runebergs ära. Under Runebergsveckan, som är en kulturvecka med tyngdpunkten på litteratur, ordnas program på båda språken för alla åldersgrupper. Veckan innehåller främst författarbesök, samt teater- och musikföreställningar.
Läs mer…

Jeppis Jazz Festival

Oktober

The festival is organized by Jazzoo and associates.

Läs mer…

 

Jakobs Dagar

Juli

Läs mer…