News & blog

11 tammikuu 2016

Schaumansalin livelähetys Helmenkalastajat suoraan Metropolitan oopperasta New Yorkista

Bizet: Helmenkalastajat

Helmenkalastajat (Les pêcheurs de perles) on Georges Bizet’n kolminäytöksinen ooppera, jonka ranskalainen libretto on Michel Carrén ja Eugène Cormonin käsialaa. Ooppera esitettiin ensimmäistä kertaa 30. syyskuuta 1863 Pariisin Théâtre-Lyriquessa. Helmenkalastajiin on sen jälkeen tehty monia muutoksia, jotka eivät ole kuitenkaan parantaneet sen heikkoa librettoa.

Parlfiskarna Photo Mike Hoban

Zurga (baritoni) ja Nadir (tenori) ovat kerran tutustuneet kaukaisessa Brahma-temppelissä kauniiseen papittareen Leïlaan (sopraano), johon he molemmat myös rakastuivat. Jotta mustasukkaisuus ei vaarantaisi heidän ystävyyttään, molemmat ovat palanneet kotisaarelleen Ceylonille. Sillä välin ovat ceylonilaiset helmenkalastajat kutsuneet Leïlan papittareksi Ceylonille, jossa hänen tehtävänsä on karkoittaa meren demonit. Leïlalta otetaan siveyslupaus, jonka hän tekee vapisevalla äänellään, koska hän on tunnistanut rakastamansa Nadirin väkijoukosta. Leïla ja Nadir eivät pysty vastustamaan intohimoaan. Zurga näkee aamun sarastuksessa, miten Nadir jättää Leïlan majan. Melu herättää kyläläiset, ja vain vaivoin Zurga pystyy pelastamaan vangitut rakastavaiset väkijoukon raivolta. Zurga on valmis auttamaan Nadirin pakoon, jos Leïla suo hänelle suosionsa. Leïla sanoo mustasukkaisuuden ohjaavan Zurgaa. Se nöyryttää Zurgaa, joka sanoo olevansa valmis auttamaan rakastavaiset pakoon. Zurga sytyttää kalastajakansana teltat tuleen kääntäen näin huomion pois Leilasta ja Nadirista, jotka hän vapauttaa. Leila ja Nadir purjehtivat pois. Zurga jää odottamaan kuolemaansa leviävien liekkien keskellä.

Tässä oopperassa keskeiset roolit ovat Leila (sopraano), papitar, Nadir (tenori), helmenkalastaja, Zurga (baritoni), helmenkalastajien kuningas ja Nourabad (basso), ylipappi. Kuorossa on helmenkalastajia ja heidän vaimojaan.

Gianandrea Noseda johtaa teoksen, jonka ohjauksesta Penny Woolcock vastaa. Dick Bird on tehnyt lavastuksen ja Kevin Pollard pukuja. Jen Schriever vastaa valoista, 59 Productions heijastuskuvista ja Andrew Dawson liikeohjauksesta. Rooleissa nähdään Diana Damrau (Leïla), Matthew Polenzani (Nadir), Mariusz Kwiecien (Zurga) ja Nicolas Testé (Nourabad).

Helmenkalastajat esitetään Schaumansalissa 16.1.2016 klo 20:00 suorana lähetyksenä Metropolitan-oopperasta New Yorkista.

 

 

Helmenkalastajat – juoni

Ceylonin muinaiset kalastajat ajavat pahoja henkiä pois varmistaakseen pyyntionnensa. He valitsevat joukostaan johtajan, Zurgan. Nadir saapuu paikalle ja Zurga tunnistaa vanhan ystänsä hänessä. He muistelevat aikaa Kandyn kaupungissa, jolloin kumpikin oli ihastunut kauniseen papittareen. Siitä aiheutunut välirikko on jo unohdettu, ja molemmat vannovat ystävyyttä kuolemaan saakka. Vene saapuu rannalle ja siitä astuu verhottu papitar. Hänen rukouksiaan tarvitaan rituaalin varmistamiseksi. Zurgan ohjeiden jälkeen naisen ohjaa temppeliin ylipappi Nourabad. Nadir jää yksin. Miestä painaa yhä rakkaus Leilaan. Tästä syystä hän on tullut temppelin luo. Temppelistä kantautuva laulu kuulostaa tutulta ja kun Nadir saapuu sinne, tunnistaa hän taas Leilan. Molemmat tunnustavat toisilleen rakkautensa uudelleen.

 

Nourabad painostaa Leilaa toteuttamaan vannomansa valat Brahmaa kohtaan. Leila todistaa rohkeudestaan kertomalla rintakorunsa tarinan. Kuitenkin hän kaipaa Nadiria. Miehen palatessa he antautuvat lemmenduettoon. Kun Nadir poistuu vangitsevat helmenkalastajat hänet. Zurga haluaa armahtaa ystävänsä, mutta kun tunnistaa Leilan, saa mustasukkaisuus vallan. Hän tuomitsee molemmat kuolemaan. Myrsky nousee.

 

Myrskyn jälkeen Leila tuodaan Zurgan telttaan. Anelu Nadirin armahtamisesta nostattaa uudelleen Zurgan mustasukkaisuuden. Nourabad ilmoittaa rovion olevan valmis. Huomatessaan kaulakorun Zurga sieppaa sen itselleen. Nadir ja Leila kohtaavat rovion äärellä. Silloin salama iskee kalastajien kylään. Miesten pelastaessa omaisuuttaan Zurga auttaa Leilan ja Nadirin pakoon. Kaulakoru paljasti, että Leila oli aikoinaan pelastanut Zurgan. Nyt hän on valmis vastapalvelukseen. Miesten palatessa Zurga on heitä vastassa.

 

Noudettu 21.10.2015 kohteesta:

http://oopperakurssi2015.blogspot.fi/2015/02/bizet-helmenkalastajat-ja-carmen.html