News & blog

25 January 2016

JAKOBSTADS KONSERTSERIE VÅREN 2016

 29.1 | Kamuskvartetten | 19.00 (20/15€)

Kamus grundades 2002 på initiativ av fyra studerande vid Sibeliusakademin. Studierna påbörjades under ledning av Risto Fredriksson och under åren 2004 och 2005 fortsatte kvartetten sina studier vid Britten-Pears programmet i Aldeburgh under ledning av Hugh Maguire. Kvartetten vann 2004 tredje pris samt priset för bästa framförande av ett beställningverk i Kuhmo kammarmusiktävling vilket gav dem chansen att delta i  EMCA (Europeiska Kammarmusikakademin). Sedan 2006 är kvartetten en permanent medlem i EMCA. Kamus har uppträtt på många olika håll i Finland, både med egna konserter och i samband med olika festivaler. Kvartetten har även uppträtt i Europa, bl.a. i London, Paris, Wien, Bryssel och Dublin. Kamus har gjort flera inspelningar för YLE och uruppfört verk av flera nutida finländska kompositörer.

Arr. Jakobstads Sinfonietta & Jakobstads Konsertsal

I samarbete med: Kaustisen Kamarimusiikkiviikko

 

10.2 | Martin Kollerup Sørensen Trio | 19.00 (20/15€)

Martin Kollerup Sørensen Trio är en dansk/svensk trio. Musiken som huvudsakligen är skriven av Martin Kollerup Sørensen hämtar sin inspiration från kompositörer från väldigt olika musikstilar så som post-bebop, funk, skandinavisk jazz och pop. I låtarna hörs ett brett spektrum av uttryck, från groove till mjuka och känsliga ballader. Trions sound är en vacker blandning av klassisk jazzpianotrio och ett mera fusionorienterat sound. Trion består av Anders Persson, piano, Thomas Sejthen, bas och Martin Kollerup Sørensen, trummor.

Arr. Yrkeshögskolan Novia

 

18.2 | Ett jäkla drag! | 19.00 (25€)

Janne Åström & Bengan Janson (SWE)

Plats på scen för en sällsynt stark röst och en virtuos på dragspel! Janne Åström (krogshowen R.E.A på Hamburger Börs, Robert Wells Rhapsody in Rock) och Bengan Janson (Östen med Resten, duo Kalle&Bengan med Kalle Moreaus), bjuder publiken på rock, pop och visor från förr och nu, och tolkar bland annat Bellman, Taube, Vreeswijk och Edwall med både allvar och humor. visor från förr och nu, och tolkar bland annat Bellman, Taube, Vreeswijk och Edwall med både allvar och humor.

Arr. Karleby Vinteraccordeon & Jakobstads Konsertsal

 

19.3 | An evening of world tango | 19:00 (28/25€)

Richard Smith, gitarr (USA), Tico Pierhagen, piano (Holland), Marko Keränen (FIN),
Jakobstads Sinfonietta & Jakob Big Band

Lördagen den 19.3.2016 arrangerar Jakobstads Sinfonietta, Jakob Big Band och Yrkeshögskolan Novia en tangokonsert tillsammans med den amerikanske gitarristen Richard Smith, den holländske pianisten Tico Pierhagen. Musiken är skriven för stråkar, big band och kompgrupp. I konserten medverkar även dansaren Marko Keränen (känd bl.a från programmet Tanssi tähtien kanssa)

Arr. Jakobstads Sinfonietta, Jakob Big Band & Novia

 

22.3 | RAJATON | 19.00 (32/28€)

Rajaton är så som namnet säger en gränslös ensemble, både vad gäller gruppens musikaliska bakgrund och dess repertoar. A capellagruppen som består av sex medlemmar har uppträtt runt om i världen, i konsertsalar, på jazzfestivaler och i kyrkor. På repertoaren står allt från religiös musik till jazz och pop. Det är svårt att föreställa sig en publik för vilken Rajatons musik inte skulle passa. Lika svårt är det att föreställa sig en musikstil som Rajaton inte skulle kunna göra till sin egen. Sångare: Essi Wuorela, Virpi Moskari, Soila Sariola,Hannu Lepola, Ahti Paunu, Jussi Chydenius.

Arr. Jakobstads Konsertsal 

 

8.4 | Jakobstads Sinfonietta möter Wegelius Kammarstråkar  | 19.00 (20/15€)

Jakobstads Sinfonietta möter Wegelius Kammarstråkar i två konserter under våren 2016, den 8.4 i Schaumansalen och den 10.4 i G18, Helsingfors. På konserterna framförs stråkmusik i form av W.A. Mozarts Divertimento, E. Elgars Serenade, N.W. Gades Oktett och G. Enescus Oktett. Konserten leds av Annemarie Åström, konstnärlig ledare för Wegelius Kammarstråkar.

Arr. Jakobstads Sinfonietta & Wegelius Kammarstråkar

 

22.4 | Raoul Björkenheim eCsTaSy | 19.00 (20/15€)

Kvartetten som grundades av gitarrvirtuosen Raoul Björkenheim 2010 förenar rytmer från världsmusik, rock och jazz till en färgrik klangvärld. Ecstasy består av två generationer intressanta musiker vars genom åren förfinade dialog föder hänryckande improvisationer och fritt flödande kompositioner. Publiken rycks med och av deras energi och ohämmade framträdande.

”Out Of The Blue” är Ecstasys andra album som gavs ut av Cuneiform Records i New York hösten 2015.

Raoul Björkenheim, gitarr, komposition, Pauli Lyytinen, sopran- och tenorsaxofon, Jori Huhtala,  kontrabas, Markku Ounaskari, trummor.

Arr. Jakobstads Konsertsal

 

20-22.5| SHOWCASE X 3 | 19.00 (1 föreställning 10€ / 3 föreställningar 20€)

Projekt Ny Musikteater visar tre olika showcaseföreställningar (ca 20 min.) Projekt Ny Musikteater tuottaa kolme eri showcase-esitystä (jokaisen kesto noin 20 min.)

Första året för Novias 3-åriga utvecklingsprojekt; NY musikteater kulminerar i en Showcasefestival 20-22.5. Under helgen visas 3 olika showcase föreställningar som projektets deltagare arbetat fram tillsammans med professionella produktionsteam. Projektets mål är att utmana musikteatergenren i Finland och utveckla hållbara processer för produktion av nyskriven musikteater. Tillsammans med sakkunniga har 6 unga lovande komponister och dramaturger valts ut för att få möjlighet att förverkliga sina idéer och utveckla nya musikteaterföreställningar. Under Showcasefestivalen får publiken både ta del av och möjlighet att ge värdefull respons på verken för deras vidareutveckling till färdiga föreställningar. Projektet ägs av yrkeshögskolan Novias enhet för Forskning och Utveckling och finansieras av Svenska Kulturfonden (Specialprogrammet för teaterkonst).

Arr. Projekt Ny Musikteater / Yrkeshögskolan Novia

konsertserien_vt2016_liggande