Korsholms Musikfestspel

27 maj 2014

Korsholms Musikfestspel

OBS! Detta evenemang har redan ägt rum.

Korsholms Musikfestspel

05.08.2014
19:00

Schaumansalen

20/17 €Köp biljett nu!

Evenemangets hemsida

Schaumansalen

Finland och Sverige i en skapande symbios

Klarinetisten Christoffer Sundqvist och kompositören Sebastian Fagerlund, konstnärliga ledare för höstens RUSK-festivalen i Jakobstad, väntar otåligt på höstens festival. Kanske till och med så otåligt så att de tjuvstartar och anländer till festivalens hemort Jakobstad och Schauman-salen redan nu i början på augusti som en del av Musikfestspelen Korsholm. Tisdagen den 5.8. hör vi musik från tre århundraden, från två finlandssvenska och en sverigefinländsk tonsättare.

Från en av de främsta inhemska nutida tonsättarna, Fagerlund, hör vi i konserten två stycken, stråktrion Oceano samt Musikfestslepens uruppförande från dagen innan, violinsonaten Stilla. I Fagerlunds musik hittar man alltid olika nivåer, och om Oceano avbildar mera det som händer på vattenytan, så dyker man i det nya verket under ytan, med tonsättarens egna ord: ” En yta under vilken starkare och obändiga krafter tränger fram.”

För nära 100 år sedan när det första världskriget redan hade brutit ut i Europa, föddes som en biprodukt av Jean Sibelius femte och sjätte symfoni, en förtjusande violinsonat op. 80, som vi även hör i konserten. Här hör vi den svenska konstviolinisten, med österbottniska rötter, Cecilia Zilliacus. Hon spelar för övrigt i konsertens samtliga verk.

Om verken sinsemellan är olika, så är även Zilliacus rolli i de olika verken väldigt olika. I Fagerlunds sonat och i Sibelius sonatin bildar hon en jämlik duo tillsammans med Musikfestspelen Korsholms konstnärlige ledare Henri Sigfridsson. I Oceano fungerar Zilliacus som primas i trio ZilliacusPerssonRaitinen, som har vunnit flera priser. Och i Bernhard Henrik Crusells ett parhundra år gamla klarinettkvartett i Ess-dur, från klassisismen era, så har hon den mest utmanande rollen tillsammans med ZPR-trion att accompanjera och kommentera klarinettens brusande framfart med den skickliga och konstnärliga klarinetisten Christoffer Sundqvist.

Så starkt är i både kompositörerna och konstnärerna det bästa av finsk och svensk kultur representerade, att man kanske till och med kunde benämna konserten som tonkonstens landskamp mellan Finland och Sverige. Det mest fruktbara är nog ändå att bara jubilera våra länders okonstlade kultursamarbete, som åtminstone med dessa konstnärer är starkare än någonsin.