Stravinsky: Historien om en soldat

27 maj 2014

Stravinsky: Historien om en soldat

OBS! Detta evenemang har redan ägt rum.

Stravinsky: Historien om en soldat

21.07.2014
18:00 – 19:15

0 €

Schaumansalen United Musicians

Agnes Wästfelt, berättare

”Rösten har alltid varit viktig för mig, alla dessa möjligheter; sång, talteknik men framför allt ljuden. Kan man knäppa med stämbanden, eller hur gör man för att låta som en sångapa? En viktig inspiration var en gästlärare på min folkhögskola: Den belgiske röstkonstnären Jaap Blonk som visade många av dessa omöjliga och möjliga ljud.” Sopranen Agnes Wästfelt blev årets Bayreuth stipendiat och avslutade i våras sina studier vid det Kongelige Danske musikkonservatoriums solist klass där hon studerat för prof. Kirsten Buhl-Møller. Hon är sedan 2011 den del av operation operas fasta ensemble och har där spelat rollen som sköterskan i uppsättningarna av Anfasia välkommen in i värmen 2011, Välkommen åter till Anfasia 2012 samt Anfasisk underhållning 2013. Hon har sedan tidigare en bachelor resp. master examen från musikhögskolan i Malmö. Under sina studier har hon kommit att specialisera sig på nyskriven musik, där ofta talade, viskade och ropade inslag förekommit,såväl som kvartstonssång och extrema ytterlägen på både övre och nedre delen av röstens register. En perfekt utmaning för den som är nyfiken på vad rösten kan och inte kan göra. Det föll henne därför naturligt att hoppa på erbjudandet om att agera berättare i United Musicians uppsättning av Igor Stavinskijs Historien om en soldat.

UNITED MUSICIANS

Kammarensemblen United Musicians föddes hösten 2012 som en ren övningsensemble för ett gäng ambitiösa studenter vid Musikhögskolan i Malmö. Ensembles potential blev uppmärksammad under följande vår genom sitt första uppförande av Stravinskys Historien om en Soldat på en examenskonsert vid Musikhögskolan i Malmö.
Intresset för Stravinskys musik och för den musikdramatiska ensembleformen med Agnes Wästfelt som berättare, ledde till ett tätare sammarbete, instuderingsstöd från Prof. Håkan Hardenberger, Bo Nilsson, Olle Sjöberg, Samuli Örnströmer, Eva Ekengren, och vidare framföranden i Malmö och Helsingborg under våren och hösten 2013, på bland annat Palladium och Dunkers Kulturhus.

Dirigent Janne Jääskelä
Violin Saana Kähkönen
Klarinett Lucy Abrams
Fagott Edgars Reimanis
Kornett Oscar Sundqvist
Trombon Olof Jönsson
Kontrabas Andreas Hjort Jessen
Slagverk Trond Dale

Fritt inträde – Café Vivo öppet kl 11-21.