News & blog

09 maj 2017

Rosenkavaljeren

Rosenkavaljeren visas som live-sändning i Schaumansalen den 13 maj kl. 19.30. Operan framförs på tyska och textas till svenska. Speltiden uppskattas till 4 timmar och 50 minuter.

Rosenkavaljeren är en opera i tre akter. Musiken är skriven av Richard Strauss till tysk text av Hugo von Hofmannsthal. Operan uruppfördes i Dresden den 26 januari 1911, och den blev en sensation vid uruppförandet. Operan blev en stor succé där alla 50 föreställningar spelades för fulla hus. Från Berlin anlände det så många personer att den tyska järnvägen fick sätta in extra tåg för att transportera alla besökare till Dresden. Rosenkavaljeren har förblivit en av världens mest älskade operor och en av de mest uppförda 1900-talsoperorna.

Förlagd till ett idealiserat Wien i det förflutna behandlar Strauss populäraste opera en vis kvinna av värld som har ett förhållande med en mycket yngre älskare men i sista hand tvingas acceptera tidens lagar. Därmed ger hon upp sin älskare till en ganska ung arvtagerska. Metropolitan Operas nya produktion flyttar handlingen till de sista åren av Habsburg-imperiet (början av 1900-talet).

Operans höjdpunkt inträffar i akt 2 med överlämnandet av den symboliska silverrosen, varvid Octavian och Sophie överväldigas av den spirande kärlek som efterhand leder till den skira slutscenens tersett och duett. Tersetten anses vara en av Strauss finaste kompositioner, och den framfördes på tonsättarens önskemål vid hans begravning.

Fältmarskalkinnan (sopran) har en ung älskare, Octavian (mezzosopran). När hennes kusin baron Ochs (bas) kommer på besök, klär Octavian ut sig till kammarjungfru för att undvika skandal. Ochs flirtar med den vackra ”flickan”. Han frågar sin kusin om hon vet någon lämplig ung adelsman som enligt tidens sed kan överlämna en silverros till hans blivande brud Sophie (sopran), dotter till von Faninal (baryton). Hon föreslår då Octavian. Hos von Faninal förbereder man rosenkavaljerens ankomst, men när Octavian dyker upp blir Sophie genast förälskad i honom. Ochs överraskar det unga paret, utmanar Octavian på duell och blir sårad. Senare stämmer Ochs träff med fältmarskalkinnans söta kammarjungfru, alias Octavian. Tumult uppstår när von Faninal dyker upp och ser sin tilltänka svärsons svek och när Ochs inser att han har blivit lurad. Till sist avstår fältmarskalkinnan från Octavian, så att Sophie och han kan få varandra.

Metropolitan Opera sätter upp Richard Strauss romantiska mästerverk Rosenkavaljeren för första gången sedan 1969. Operan dirigeras av Sebastian Weigle och regisseras av Robert Carsen. Scenografin är gjord av Paul Steinberg och kläddesignen av Brigitte Reiffenstuel. Robert Carsen och Peter Van Praet har samarbetat kring ljusdesignen. Renée Fleming sjunger en av sina favoritroller som Fältmarskalkinnan, mot Elīna Garanča i sin första nordamerikanska roll som Octavian, den impulsive unge titelkaraktären. I ensemblen ingår också Günther Groissböck som Baron Ochs, Erin Morley som Sophie, Marcus Brückin som Faninal och Matthew Polenzani som den italienske sångaren.