Längtan till norden

19 december 2019

Längtan till norden

OBS! Detta evenemang har redan ägt rum.

Längtan till norden

09.02.2020
15:00 – 16:30

Schaumansalen

Fritt inträde

Jakobstads Kulturbyrå / Pietarsaaren Kulttuuritoimisto

Bästa publik, varmt välkommen till vår konsert!

Det är ofta under en kreativ paus på jobbet de bästa idéerna kläcks. Även den här gången – Det var i kafferummet vi fick idén till denna konsert!

Gemensamt för oss båda är kärleken till god musik och andra konstarter, men också till
skärgården och stugan – för att inte tala om humorn, vi skrattar mycket!

Norden och dess underbara natur har fungerat som inspirationskälla för vårt
konsertprogram. Vi har valt såväl gamla, välkända pärlor som nyare, mera sällan framförda stycken.
Vi hoppas att ni skall trivas med oss på vår resa genom den sköna Norden, dess stämningar och berättelser.

Tanja Savijoki (sopran) & Kaj Ekman (piano)

 

Tanja Kauppinen-Savijoki, sopran
Tanja Kauppinen-Savijoki har avlagt musikmagisters examen vid Sibelius-Akademins solistiska operaavdelning. Hon har fortsatt sina studier i Berlin, Aachen och i London.

Kauppinen-Savijoki har deltagit i Timo Mustakallio-sångtävlingen (pris för unga sångare), sångtävlingen i Villmanstrand (semifinalplats, samt pris som tilldelades ung talang) och Mirjam Helin-sångtävlingen (3:e pris). Tanja Kauppinen-Savijoki har sjungit flere operaroller vid Finlands Nationalopera, Operafestivalen i Nyslott, Operan i Stockholm, i Lahtis och vid Björneborgsoperan. Hon har sjungit som solist med många finländska orkestrar så som RSO, HSO, Avanti och Tapiola Sinfonietta, och konserterat bland annat med pianisterna Ilmo Ranta, Collin Hansen, Hans-Otto Ehrström och Kaj Ekman. Med pianisten Kaj Ekman har hon redan samarbetat i flera år och de har även hållit mästarkurser. Tillsammans med operasångerskan Riikka Rantanen har Tanja Kauppinen-Savijoki grundat operaföreningen Taite rf. där hon var ordförande i nästan 20 år och där hon själv har sjungit flera roller. Operorna Ulysse, N-Naisen elämää ja rakkautta, Mara ja Katti, Die Rautawaara, Wunderbar och Neijonnälkä och Abbedissans roll i musikalen Sound of Music på Raseborgs sommarteater 2016, har varit kära produktioner.
Tanja Kauppinen-Savijoki är för tillfället lektor i solosång vid Musikinstitutet Kungsvägen.

 

Kaj Ekman, piano
Kaj Ekman började sina studier vid Åbo Konservatorium för Eeva-Liisa Helin och Marketta Valve. Han utexaminerades som musikmagister från Sibelius-Akademin, där han studerat på den solistiska avdelningen under ledning av Jussi Siirala.
Kaj Ekman har gjort bandinspelningar för Finlands Rundradio, hållit egna pianorecitaler, gjort skivinspelningar, hållit mästarkurser, ackompanjerat vid tävlingar samt konserterat tillsammans med sångare i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island, Estland, Tyskland och Ryssland. Ekman har samarbetat med flere framstående unga finska sångare samt med sångare från Finlands Nationalopera och Kungliga Operan i Stockholm.

Tillsammans med Tanja Kauppinen-Savijoki har han redan samarbetat i flere år och konserterat ett flertal gånger runtom i Finland.

För tillfället verkar Kaj Ekman som timlärare vid Sibelius-Akademins avdelning för sångkonst samt som lektor i pianospel och ackompanjemang vid Musikinstitutet Kungsvägen.