Live på bio i Schaumansalen – Tannhäuser

19 maj 2015

Live på bio i Schaumansalen – Tannhäuser

OBS! Detta evenemang har redan ägt rum.

Live på bio i Schaumansalen – Tannhäuser

31.10.2015
18:00 – 22:30

Schaumansalen

22/28 €Köp biljett nu!

Evenemangets hemsida

Jakobstads Konsertsal Ab

Schaumansalen livesänder Wagners Tannhäuser med svenske Peter Mattei i en av rollerna. Direkt från Metropolitan i New York.

James Levine dirigerar den första Met-uppsättningen av Wagners Tannhäuser sedan 2004, en bearbetning av Otto Schenks version från 1977. John Botha gör den krävande titelrollen för första gången på Met.

 

Tannhäuser är en romantisk opera i tre akter med text och musik av Richard Wagner. Musiken skrevs 1843-45, och operan uruppfördes den 19 oktober 1845 på Hofoper i Dresden. Wagner gjorde under åren flera ändringar i operan. En version av operan gjordes 1860-61 för att framföras i Paris på Napoleon III:s begäran. I Parisversionen byggde Wagner ut scenen i Venusberget och lade till en backanal som växte fram direkt ur uvertyren. Parisversionen översattes senare till tyska och är den version som uppförs mest. Bl.a. Wieland Wagner, Richards sonson, har vid olika tillfällen återgått till Dresdenversionen.

Wagner har i den här operan arbetat ihop två olika legender som inte har något med varandra att göra: historien om Tannhäuser enligt Des Knaben Wunderhorn och berättelsen om sångartävlingen på Wartburg som kommer från en helt annan källa. Den senare berättelsen handlar ursprungligen inte om Tannhäuser utan om Heinrich von Offerdingen.

Handlingen i operan bygger på de två nämnda legenderna och på en del nydiktningar. Händelserna utspelar sig till största delen i Thüringen i början av 1200-talet. Riddaren Tannhäuser lever i vällust hos Venus i Venusberget, men han drabbas av ånger och vallfärdar till Rom för att bikta sig hos påven. Påven ställer sig dock avvisande till att ge Tannhäuser absolution. I slutet av operan dör Tannhäuser, och det visar sig att han får gudomlig förlåtelse trots allt.

I Tannhäuser förekommer bland annat följande roller: minnesångaren och riddaren Tannhäuser (tenor), lantgrevens brorsdotter Elisabeth (sopran), lantgreve Hermann (lantgreve av Thüringen, bas), minnesångaren Wolfram von Eschenbach (baryton), Venus (sopran), minnesångaren Walter von der Vogelweide (tenor), minnesångaren Biterolf (bas), minnesångaren Heinrich der Schreiber (tenor), minnesångaren Reinmar von Zweter (bas), en ung herde (sopran) och fyra nobla pager (sopran, alt).

Svenske Peter Mattei står på scen som Wolfram, i sin andra Wagner-roll på Met. Günther Groissböck spelar Landgraf Hermann. Eva-Maria Westbroek är Elisabeth och Michelle DeYoung är Venus, de mänskliga och gudomliga rivalerna om Tannhäusers kärlek.

I rollerna: Johan Botha (Tannhäuser), Eva-Maria Westbroek (Elisabeth), Michelle DeYoung (Venus), Peter Mattei (Wolfram), Günther Groissböck (Landgraf Hermann)

Dirigent: James Levine
Regi:
Otto Schenk
Scenografi:
Günther SchneiderSiemssen
Kostym:
Patricia Zipprodt
Ljusdesign:
Gil Wechsler
Koreografi
: Norbert Vesak

Text: Svensk text
Beräknad längd:
4 tim 30 min

Biljettsläpp 25.5.2015