Magnus Maria – en opera om rätt kön

27 maj 2014

Magnus Maria – en opera om rätt kön

OBS! Detta evenemang har redan ägt rum.

Magnus Maria – en opera om rätt kön

26.07.2014
19:00 – 20:15

Schaumansalen

40/35/20 €Köp biljett nu!

Kulturföreningen Katrina , Besök hemsida

Magnus-Maria – en opera om rätt kön

Maria blir Magnus och vägrar gå med på omgivningens likriktande krav – problematik som är lika levande idag som den var när hen ställdes inför rätta för 300 år sedan. 19-åriga Maria Johansdotter beger sig från Föglö i den åländska skärgården till Stockholm för att utforska livet och sig själv. Hon lever ut sin dröm och sjunger och spelar på stadens krogar. Men Maria får sämre betalt för att hon är kvinna. Hon börjar klä sig i manskläder och kalla sig Magnus Johansson, tar anställning som klockare på landsbygden och blir snabbt populär bland socknens unga kvinnor. Det vankas giftermål, men det går rykten i byn. Vem är Magnus? Vad är Magnus? När det uppdagas att Magnus papper inte är i ordning ställs hen inför rätta och hens identitet ifrågasätts.

Magnus-Maria är en modern, politisk opera i regi av Suzanne Osten, en av Sveriges mest framstående regissörer. Librettot är skrivet av poeten och författaren Katarina Gäddnäs och bearbetningen står dramatikern Ann-Sofie Bárány för. Musiken är komponerad av Karólína Eiríksdóttir, koreograf är Soledad Howe och dirigent är Anna-Maria Helsing. Scenografen Maria Antman och ljusdesignern Mari Agge är välbekanta namn i den finländska teatervärlden. Tiina Tahvanainen gör bildprojektioner. Daniela Krestelica gör maskdesign och modedesignern Minna Palmqvist gör sin första operauppsättning som kostymdesigner. Repetitör är Patrik Komorowski.

Kulturföreningen Katrina gör operan Magnus-Maria till en kampsång för rätten att välja sin egen identitet. Librettot är baserat på den sanna historien om Maria Johansdotter från Åland, som I sekelskiftet 1600-1700 ställs inför rätta för att hon levt som Magnus Johansson.

Libretto: Katarina Gäddnäs (ÅL)

Musik: Karólína Eiríksdóttir (IS)

Regi: Suzanne Osten (SE)

Dramaturgi: Ann-Sofie Bárány (SE)

Koreografi: Soledad Howe (SE)

Dirigent: Anna-Maria Helsing (FI)

Scenografi: Maria Antman (ÅL)

Ljus: Mari Agge (FI)

Dräktdesign: Minna Palmqvist (ÅL/SE)

Maskdesign: Daniela Krestelica (SE)

Fotografi: Tiina Tahvanainen (ÅL)

Repetitör: Patrik Komorowski (ÅL)

På scen: Hillevi Berg Niska (SE), Andrea Björkholm (ÅL/FI), Lisa Fornhammar (SE), Maria Johansson (SE), Ásgerður Júníusdóttir (IS), Therese Karlsson (ÅL), Annika Sjölund (ÅL) och Frida Josefin Österberg (ÅL).

Musiker: Laura Kokko (FI), violin, Marjaana Holva (FI), violin, Tiila Kangas (FI), altviolin, Juho Laitinen (FI), cello, Matti Kariluoto (FI), kontrabas, Kim Jansson (ÅL), slagverk.

Produktion: Kulturföreningen Katrina, Åland | www.katrina.ax | +358 (0)40 1649310

Producent: Ros-Mari Djupsund | info@katrina.ax | +350 (0)40 7689980

Ansvarig ledare: Barbro Sundback

 

 

Operan framförs på svenska och textas. Ingen paus – Café Vivo har öppet 11-22.