Schauman Hall Digital Live: Askungen

22 september 2021

Schauman Hall Digital Live: Askungen

OBS! Detta evenemang har redan ägt rum.

Schauman Hall Digital Live: Askungen

26.02.2022
15:00 – 16:45

Schaumansalen

25 euro normalpris / 20 euro studerande eller vid köp av minst 5 operor €Köp biljett nu!

Jakobstads Konsertsal Ab

Met fortsätter sin efterlängtade följetong med vinteropera för hela familjen. Denna vinter får vi se den underbara Askungen av Massenet. Se visningen av operan i Schaumansalen den 22 februari 2022.

Mets familjeopera i januari är en förkortad engelskspråkig uppsättning av Massenets Askungen. Vi får uppleva Laurent Pellys charmerande sagoboks-uppsättning som gjorde succé på Met under säsongen 2017-2018. Operan har fått en ny översättning av den omtalade librettisten Kelley Rourke. Mezzosopranen Isabel Leonard gör rollen som prinsessan.

Den är den mest älskade sagan av dem alla: en ung, vacker och kvinna övervinner styvfamiljens missgärningar mot henne, tar hjälp av sin gudmor som är en fé, vinner den kunglige friarens hjärta och lever lycklig i alla sina dagar. I närmare två tusen år har versioner av Askungen-historien spritt sig över hela världen, och inspirerat till tolkning av otaliga författare, dramatiker, musiker och filmskapare. I fin-de-siècle-operan av Jules Massenet blir titelfigurens dygd mer gripande genom hennes sorg – ibland till och med förtvivlan. Förutom de ikoniska elementen som är bekanta från Charles Perraults saga – vagnen gjord av en pumpa och den ensamma glasskon – tillför Massenet komedi, romantik och vemod till sin opera.

Denna uppsättning av regissören Laurent Pelly väcker bokstavligt sagoboken till liv. Inspirerad av en upplaga av Perraults Askungen illustrerad av Gustave Doré, som Pelly läste som barn, är uppsättningen genomsyrad av sagobokens fysiska, typografiska material. Uppsättningen återskapar sidorna i en bok, med svartvit text som bildar scenens väggar, och karaktärernas och rekvisitans former ser ut som stora utskurna bokstäver. Med sin blandning av humor och mörker som speglar spänningarna i själva sagogenren, liksom dess fantastiska kostymer och kulisser, skapar uppsättningen ett magiskt landskap sett genom ett barns ögon.

DIRIGENT: Emmanuel Villaum

FÖRKORTAD ENGELSK VERSION: Kelley Rourke

PRODUKTION: Laurent Pelly

SCENOGRAFI: Barbara de Limburg

KLÄDER: Laurent Pelly

LJUSDESIGN: Duane Schuler

KOREOGRAFI: Laura Scozzi

I ROLLERNA:Isabel Leonard (Askungen), Emily D’Angelo (Prince Charming), Jessica Pratt (Fairy Godmother), Stephanie Blythe, Laurent Naouri (feuding guardians)

 

SVENSK TEXT!