News & blog

14 februari 2023

Artisten, underhållaren och programledaren Lotta Engberg till Österbotten

Den mångsidige schlagersångerskan, programledaren och underhållaren Lotta Engberg kommer till Österbotten för två konserter i Närpes och Jakobstad 6-7 maj 2023.

Lotta kommer att bjuda på ett intimt och avskalat format där alla stora hits, allsång och många roliga historier ingår från hela hennes karriär.

-Det börjar bli många år sen jag var i Finland så nu är det nog dags igen, säger Lotta!

Lotta Engberg har turnerat i hela Norden som solist och med olika dansband. Hon har även varit programledare i TV, deltagit i Melodifestivalen många gånger samt jobbat som show- och musikalartist i olika sammanhang.

Lotta räknas idag till en av de mest folkkära och mångsidiga artisterna i Norden.

Lotta deltog i programmet “En dag i våra liv” tillsammans med Krista Siegfrids för Yle Fem här i Finland 2019.

De senaste åren har varit fullt sysselsatta med bade Bingolotto och Liseberg men också andra TV produktioner som tex. “Fångarna på fortet” tillsammans med Strömsteds.

Den största nyheten i vår är att Lotta lanserar en egen klädkollektion som går under namnet – Habit.

Turnén i Finland är en liten smygstart på årets “Lotta på Liseberg”

– Det är så kul att få möta en ivrig publik som kan sjunga med i de flesta låtar, skrattar Lotta.

Biljetterna kommer till försäljning måndag 13.2 och fås från www.netticket.fi

Lö 6.5 kl 19.00 Simhallssalen, Närpes

Sö 7.5 kl 19.00 Schauman-salen, Jakobstad

Kort historik

I början av sin karriär var Lotta ofta körflicka för andra artister och grupper, till exempel bakom Herreys för Sverige i Eurovision Song Contest 1984 och under deras sommarturné 1984. Den 21 februari 1987 framförde Lotta Engberg bidraget ”Fyra Bugg & en Coca Cola”, som vann den svenska Melodifestivalen 1987. Hon har deltagit totalt sju gånger i melodifestivalen.

Lotta Engberg bildade 1989 tillsammans med sin dåvarande make Anders Engberg dansbandet Lotta & Anders Engbergs orkester som hade stora framgångar och flera hitlåtar. År 1993 fick de en Grammis för ”Årets dansband.

I november år 2000 träffades Kikki Danielsson, Elisabeth Andreassen och Lotta Engberg. Tillsammans kallade de sig Kikki, Bettan & Lotta och i Melodifestivalen 2002 framförde de bidraget ”Vem e’ de’ du vill ha” och gick vidare till finalen i Globen i Stockholm där de slutade på tredje plats.

Lotta Engberg inledde sin programledarbana i “Söndagsöppet” i Sveriges Television år 2000.

Sen dess har hon hunnit vara programledare för “Melodifestivalen”, ”Barncancergalan”, ”Fem i topp” 1997, ”Pengarna tillbaka”, “Kär och galen” och ”Bingolotto”. År 1983 medverkade hon i “Parneviks revyparty” på Chinateatern i Stockholm, och på samma plats jobbade hon samma år med ”Rocky Horror Show”. 1999 började hon spela rollfiguren ”Grace” i musikalen ”Annie”, där bland andra även Sven-Bertil Taube medverkade. År 1999 avbildades Lotta Engberg på ett svenskt frimärke.

Varje måndag i juni, juli och augusti sedan 2004 har hon varit allsångsledare i Allsång på Liseberg(“Lotta på Liseberg”) i Göteborg och 2003-2008 sommarturnerade hon runt i Sverige med populärmusikturnén “Diggiloo”. År 2008 deltog Lotta Engberg som lagledare för ’”Team Lotta'” i “Körslaget” i TV 4 och 2014 var hon med i “Let´s Dance”.

Jannike medverkar

Den finlandssvenska artisten Jannike kommer att medverka som gästartist

under turnén i svenskfinland. Jannike är ständigt aktuell, senast som #1 på Vegatoppen och som ledare för Finlands Luciakör julen 2022. Jannike har gett 3 egna skivor och gjorde för några år sedan duetter med både eurovisionlegenden Johnny Logan och den svenska artisten Patrik Isaksson.

Lotta uppträder även i Mariehamn 4.5 och i Kimito 5.5