RUNEBERGSFEST

10 januari 2019

RUNEBERGSFEST

OBS! Detta evenemang har redan ägt rum.

RUNEBERGSFEST

03.02.2019
14:00 – 15:30

Schaumansalen

Fritt inträde

Jakobstads Kulturbyrå / Pietarsaaren Kulttuuritoimisto , Besök hemsida

RUNEBERGSFEST MED UTDELNING AV KULTURPRISET 2019

Program:

Finlandssvenska fioltoner- Erik Nygård och Anton Ylikallio framför rariteter ur violinlitteraturen.

Vinnaren av Runeberg Goes Insta presenteras

Estradpoeten och författaren Solja Krapu-Kallio

Festtal och utdelning av årets kulturpris: Sebastian Holmgård, kultursektionens ordförande

Folksånger från Balkan – Musikröster Ljeviska, med Snezana Jandrlic och Jelena Mila

 

Kaffeservering och Runebergstårtor

 

Violinisten Erik Nygård beviljades 2018 ett ettårigt arbetsstipendium från Svenska kulturfonden för att framföra mindre känd violinmusik av finlandssvenska kompositörer. Vid årets Runebergsfest kommer Erik tillsammans med pianisten Anton Ylikallio att presentera några av de låtar han hittills funnit gömda i arkiven.

Solja Krapu-Kallio föddes 1960 i Konginkangas, en liten ort i mellersta Finland, men bor sedan tonåren i Umeå. Hon är tvåfaldig svensk mästare i Poetry slam och författare till diktsamlingar, romaner och flera barnböcker. 2002 tilldelades Solja Krapu-Kallio Slangbellan, Sveriges författarförbunds pris för bästa barn- och ungdomsboksdebut för boken Jag behöver lillbrorsan. Motiveringen löd: »I rytmiskt sammanhållen form gestaltar Solja Krapu med lekfull lätthet den komplicerade frågan om människors beroende av varandra.«

Om sin tvåspråkighet säger Solja att hon fascineras av det svenska språket, eftersom hon lärt det som ett främmande språk och därför kan se det både utifrån och inifrån.

Solja Krapu-Kallio har tidigare varit verksam som bildlärare, men sedan 2009 skriver och framträder hon – som scenpoet, underhållare, talare och föreläsare – på heltid. Du kan t.ex. höra henne i P1:s Tankar för dagen.

Jelena Mila är en svensk-serbisk skådespelare och producent som har jobbat vidsträckt inom film och teater, så som på Dramaten i Stockholm eller Belgrads nationalteater. Hon jobbar med kända manusförfattare, skådespelare och regissörer. Hon erhöll sin magisterexamen i skådespelarkonst vid fakulteten för drama vid Belgrads universitet 1993. Efter utexamineringen har hon jobbat som skådespelare och producent vid Serbiens och Montenegros nationalteatrar, Atelje 212 i Belgrad, Dramaten i Stockholm, Stockholms stadsteater och i internationella filmer och tv-program. Mer info om Jelena: www.jelenamila.com

Med erfarenhet av både den kreativa och den administrativa delen av teater- och filmindustrin har hon genom sitt eget produktionsbolag, M.A.M.M.A. production, skrivit, regisserat och producerat många skådespel och filmer. Hon har dessutom grundat och framgångsrikt arrangerat Balkan New Film Festival, BaNeFF, i Sverige och de nordiska länderna. Mila har skrivit många dramer inklusive ett stort filmprojekt för barn; Bojke Pojke. Hennes senast publicerade drama, efter teaterföreställningen med samma namn, Iron Warrioresses – Women Volunteers in First World War and other Balkan Wars, har utkommit i fyra språk, serbiska, engelska, svenska och norska. Filmen Iron Warrioresses hade premiär i Stockholm i april 2018.

Snezana Jandlic föddes 1956 I Belgrad. Hennes stora begåvning för musik upptäcktes när hon var i 4-årsåldern och musiken har sedan dess varit en väsentlig del av hennes liv. Hon studerade vid musikskolan  ”Kosta Manojlovic” I Belgrad och senare solosång för Milica Popovic i vars klass hon blev utnämnd till bästa studerande. Som 15-åring gjorde hon den andra huvudrollen i Jesus Christ Superstar på teatern ”Atelje 212”. Hon har också spelat i Hair-musikalen. Senare har hon gjort många musikinspelningar för drama, tv-shower osv. Som 19-åring blev hon sångsolist i bandet Sunflower (Suncokret), ett av Jugoslaviens största rock ’n’ roll-band. Bandet gjorde stor succé efter bara några år, gav ut flera skivor, höll nationella och internationella turnéer, gjorde TV- och radioframträfanden, och har lämnat stort avtryck i före detta Jugoslaviens länder och regioner. Efter att ha lämnat Sunflower spelade hon en av huvudrollerna i  rockoperan Creators and Creatures (Kreatori i kreature) vilken vann första pris i Italien. Hon spelade även in all musik till rockfilmen Black Magic (Crna Magija) och jobbade med musiken till några olika TV-serier från olika delar av världen. Snezana har en stor passion för traditionell musik, vilken har funnits med henne ända från starten.