News & blog

26 oktober 2015

Schaumanhall Digital Live – TANNHÄUSER

Schaumansalen i samarbete med Folkets Hus och Parker livesänder Wagners Tannhäuser med svenske Peter Mattei i en av rollerna. Operan visas i Schaumansalen den 31.10 kl. 18:00, direkt från Metropolitan i New York. Upplev Wagneropera i Schaumansalen för första gången!

Wagners Tannhäuser är en opera i tre akter. Operan handlar om riddaren och minnessångaren Tannhäuser som länge befunnit sig på Venusberget som älskare till gudinnan Venus. Tannhäuser vill lämna Venus men gudinnan vill inte släppa taget om honom. Uruppförandet ägde rum i Dresden 1845.

James Levine dirigerar den första Met-uppsättningen av Wagners Tannhäuser sedan 2004, en bearbetning av Otto Schenks version från 1977. Johan Botha gör den krävande titelrollen för första gången på Met.

Svenske Peter Mattei står på scen som Wolfram, i sin andra Wagner-roll på Met. Günther Groissböck spelar Landgraf Hermann. Eva-Maria Westbroek är Elisabeth och Michelle DeYoung är Venus, de mänskliga och gudomliga rivalerna om Tannhäusers kärlek. I operan hörs den för många bekanta Wolframs sång till aftonstjärnan.

I rollerna: Johan Botha (Tannhäuser), Eva-Maria Westbroek (Elisabeth), Michelle DeYoung (Venus), Peter Mattei (Wolfram), Günther Groissböck (Landgraf Hermann)

Dirigent: James Levine

Regi: Otto Schenk

Scenografi: Günther SchneiderSiemssen

Kostym: Patricia Zipprodt

Ljusdesign: Gil Wechsler

Koreografi: Norbert Vesak

Text: Svensk text

Denna fyra timmar långa operaföreställning börjar tidigare än vanligt, redan kl. 18.

Tannhauser_0262a cr Marty Sohl